Bliv klog på forsikringer

Bliv klog på forsikringer

4. dec 2020
Kender du forskellen på en indboforsikring og en husforsikring? Eller forskellen på en bilforsikring og en kaskoforsikring? De fleste kender ikke det store til forsikringer - måske lige den velkendte ulykkesforsikring, du tegner den dag du fylder 18 år - men ellers kan det være svært at finde rundt i hvad de forskellige forsikringer indebærer af dækninger. For nogle er bestemte forsikringer heller ikke relevante, da det handler meget om hvor du befinder dig i livet, og ligeledes om du vurderer at det er en nødvendighed for dig selv at tegne en bestemt forsikring. På denne side opremses et par af de mest velkendte forsikringer, samt hvad de dækker over. Du kan læse meget mere om bilforsikringer, samt hvad de forskellige forsikringer dækker, på https://heyforsikring.dk/.

Der findes forsikringer som er lovpligtige og forsikringer der ikke er lovpligtige. Dette gælder blandt andet forsikring af bil, motorcykler og knallert - eller hvis du har en hund, er du også erstatningsansvarlig for de skader, din hund laver. Det samme gør sig gældende i forbindelse med at tegne en brandforsikring eller bådforsikring - begge dele er lovpligtige forsikringer, hvorfor de skal tegnes. En brandforsikring dækker reparationer eller genopførsel af nyt hus i tilfælde af brand. 
Alle speedbåde med en skroglængde på under 15 meter, vandscootere og lignende fartøjer skal også være ansvarsforsikret. Derfor er det også et krav at medbringe et certifikat, som bekræfter at der er tegnet en ansvarsforsikring på køretøjet. 

Ulykkesforsikring
Forsikringen dækker, hvis du får varige mén, eksempelvis efter et fald, løft eller et trafikuheld. Du kan vælge mellem, om du vil være forsikret hele døgnet (heltidsdækning) eller kun i fritiden (fritidsdækning). Du kan købe en udvidet forsikring, hvis du for eksempel dyrker en farlig sportsgren eller gerne vil være dækket, hvis du får en tandskade ved en ulykke.

Livsforsikring
Hvis du dør, bliver din livsforsikring udbetalt til nærmeste pårørende, medmindre du har valgt nogle andre, der skal modtage forsikringen. Dette vil være relevant, hvis du lever i et papirløst forhold, og vil sikre din partner økonomisk.

Indboforsikring
Som udeboende er det en god idé at tegne en indboforsikring. Dette gælder både hvis du lejer en lejlighed eller er ejer af et hus eller en lejlighed. En indboforsikring dækker skader på dine personlige ejendele, for eksempel ved tyveri og brand. Forsikringen indeholder typisk også en ansvarsforsikring samt en retshjælpsforsikring. Nogle indboforsikringer indeholder også en rejseforsikring, men dette varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab og er som regel også noget du selv kan tilføje til din indboforsikring. Forsikringsselskabet vil typisk tilbyde dig en række tillægsdækninger til din indboforsikring, eksempelvis ”udvidet cykeldækning” eller ”elektronikforsikring”. Du skal være opmærksom på, om værdien erstattes som ny pris eller brugt pris.

Husforsikring
Denne forsikring dækker typisk skader på dit helårshus efter for eksempel brand, storm og vandskader, el-skader samt indbrud og hærværk. Derudover vil du typisk kunne vælge mellem en række udvidede forsikringer såsom ”udvidet vandskade”. Du vil også kunne købe forsikringer, der dækker skader på dit fritidshus/sommerhus. 

Bilforsikring
Der findes forsikringer der kun er værd for dig at tegne, hvis du er indehaver af noget bestemt, eksempelvis en bil. En bilforsikring består af den lovpligtige ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på din egen bil. Derudover kan du blandt andet vælge følgende til: 
Kaskoforsikring, der dækker skader på din egen bil
Førerulykkesforsikring, der dækker skader på dig selv.

Ansvarsforsikring
Som en del af bilforsikringen, dækker denne forsikring hvis du laver skade på andre eller på andres ejendele. Ejer du en bil, skal du ifølge færdselsloven have en ansvarsforsikring. Har du ikke tegnet en ansvarsforsikring på dit køretøj, vil du blive opkrævet et dagligt gebyr på 250 kroner. Selvom din bil er blevet stjålet, skal den stadig have en ansvarsforsikring. Husk derfor at afmelde nummerpladerne hos Motorstyrelsen. 

Kaskoforsikring
En kaskoforsikring dækker, som tidligere nævnt, skader på din egen bil. Dette gælder skader ved påkørsel, brand, tyveri eller lignende. Hvis andre skader din bil uden at efterlade kontaktoplysninger, såsom visitkort, dækker din kaskoforsikring også skaderne der er forekommet ved påkørslen eller hvad end der er sket. En kaskoforsikring er frivillig at tegne, men den er altid fordelagtig at have, hvis din bil får skader. Den eneste bilforsikring der er lovpligtig er selve ansvarsforsikringen, der dækker de skader, du uforvarende kommer til at påføre andre mennesker, deres ting eller køretøjer.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce