{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
409 visninger | Oprettet:

Vakuum formning {{forumTopicSubject}}

Er der nogle plastmagere herinde som har forstand på vakuum formning ?
Jeg er igang med designe et largescale 1/5 karosseri og kunne i den forbindelse godt tænke mig lidt rådgivning til design af form.
Hvis der er nogen der har adgang til en vakuum formnings maskine vil jeg også meget gerne høre fra dig.Kommentarer på:  Vakuum formning
 • #1   29. sep Til selve formen kan du bruge et hårdt skummateriale, de sælger det hos Tutein og Koch, jeg mener de har det i forskellige størrelser, men til 1/5 skal du nok lime nogen sammen. Selv har jeg lavet en form af poppeltræ, det er ensartet knastfrit og rimelig formstabilt, plus det kan tåle at blive varmet op inden man trækker formen, det giver en bedre definition af linierne på det færdige emne.
  Jeg har brugt 0,5 mm PETg også købt hos Tutein og Koch. Jeg startede med 1,0 mm men det blev misfarvet når jeg varmede det op. Jeg har lidt noter og billeder liggende jeg kan prøve at få det lagt op på min profil.
  Jeg tænker 0,5 er for lidt til 1/5 men 1,0 er svært at arbejde med i PETg. Jeg har ikke fundet en leverandør herhjemme som har polycarbonat i mindre stykker. Der er RIAS, der kan man få en hel plade 1200x2000mm for ca 500 plus levering.


 • #2   29. sep Al information og erfaringer er velkommen. Du kan evt sende det til min mail:raundrupk@godmail.dk

 • #3   30. sep "Al information og erfaringer er velkommen" gerne her på forum

 • #4   30. sep
  1.0 PETg
  180 grader
  60 sekunder

  Hvid misfarvning starter v 55 sekunder og spreder sig selv efter emnet er fjernet fra oven.

  Plasticitet nogenlunde, men gerne blødere.

  225 grader
  50 sekunder

  Misfarvning som spreder sig efter afkøling

  225 grader
  40 sekunder

  Ingen misfarvning
  Plasticitet næsten som ønsket


  225 grader
  43 sekunder
  Hvid misfarvning
  Ikke nok plasticitet

  Prøv polycarbonat
  Eller PETg 0,75 mm

  PETg 0,5 mm
  225 g
  45 sek
  Høj plasticitet. Tilsyneladende ingen misfarvning, svært at afgøre da folien ikke er til at fjerne efter opvarmning.

  PETg 0,5 mm
  180 g
  45 sek
  Plasticitet kunne være bedre, muligvis lidt længere bagetid evt 55 sek

  PETg 0,5mm
  160g
  Ca 60 sek
  Form forvarmet til 160 g
  Resultat som ønsket ???????????? • #5   30. sep Jeg havde håbet på at billederne ville komme med, men nej

 • #6   30. sep Dette træk er lavet efter den sidste beskrivelse i ovenstående tråd, og den blev som ønsket, dog var formen ikke forbarmet på det tidspunkt, da den var knækket og var blevet limet, så jeg turde ikke varme den op igen.

 • #7   30. sep Forbarmet

 • #8   4. okt Jeg har af flere gange forsøgt dette.. har lavet en tørre/varmekasse og vaccum bord til 1:5 modeller.. har snakket med flere om det.. de siger lexan er det bedste materiale og det sværeste at arbejde med.. noget med kanterne af materialet bliver koldt alt hurtigt.. også i prof maskiner.. men fik også at vide at både lexan og pteg skal tørres inden det kan vaccumformes.. op til 12 timer.. tror et 1:5 karros kræver min. 1,5-2 mm godstykkelse..

 • #9   5. okt Jeg har også hørt at det skal tørres først, men igen så kommer det an på producent, tykkelse og opbevaring.
  Jeg havde selv problemer da jeg ville prøve at forme med 1 mm PETg, jeg læste om en der havde tørret sit PET-filament til 3D-print ved 80 grader. Det var en mulighed at tørre det i ovnen først.


 • #10   5. okt Fedt med en masse input. Jeg skal i den nærmeste fremtid stifte bekendtskab med vakuum formning for første gang. Har anskaffet et lille vakuum bord og 4 m^2 polycarbonat i 1,5mm tykkelse som jeg kan øve på.

Kommentér på:
Vakuum formning